Macskabarát

Cicák hűtése nyáron – Hogyan hűtsük cicánkat a nyári hőségben?

Cicák hűtése nyáron - Hogyan hűtsem le a macskám?

Nyár macskával: a megfelelő napkrém

Amit bizonyára sokan nem tudtak közülünk: a nagy hőségben a macskák is leéghetnek nyáron! Az olyan csupasz macskák esetében, mint a szfinx, ennek már első hallásra is látjuk értelmét, de hogyan is lehetséges ez a szőrzettel ellátott cicák esetében? Az ilyen állatok orrnyergén, fülein és hasukon kevésbé sűrű a szőrzet, mint testük többi részén. Ezeken a testrészeken a túl sok napfény bőrgyulladáshoz vezethet. A világos vagy rövid szőrű macskák esetében különösen nagy a leégés kockázata.

A napégés első jelei a bőr kipirosodása, fokozott fájdalom-érzékenység és erős viszketés. Súlyosabb esetekben hányinger és fájdalmas, hólyagosodó bőrfelületek is előfordulhatnak.

Óvja macskáját a leégéstől – kenje be veszélyeztetett testrészeit magas fényvédő faktorral rendelkező napkrémmel! A megfelelő napkrém kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy az ne tartalmazzon irritáló összetevőket, így például illatanyagokat vagy allergéneket!

Sok friss ivóvíz

A forró nyári napokon, az igazi hőségben a cicáknak nagyobb mennyiségű friss ivóvízre van szükségük. Ha macskája nem iszik eleget, fennáll a dehidratáció – azaz kiszáradás – veszélye. A következő trükköket alkalmazva ösztönözheti macskáját arra, hogy igyon a hőségben:

  • Helyezzen el a házban, lakásban több itatótálat, ill. itatókutat!
  • A vizet naponta cserélje ki!
  • Sok szabadban tartózkodó macskát ivásra ösztönöznek a kültéri víztartályok.
  • Minden macska örül a sótlan csirke- vagy marhahúslevesnek.
  • Egészítse ki kedvence száraztápját magas folyadéktartalmú nedveseledellel!

Biztosítson árnyékos helyet macskájának a hőségben!

A nyári hónapokban a sötét padlók és az aszfaltozott utak erőteljesen felmelegednek, olyannyira, hogy négylábú barátaink alig tudnak rálépni. Padlója kellemesen hűvösen tartásához például világos vagy benedvesített takarókat teríthet le. A lehűlésben emellett segítenek a hűsítő matracok, vagy egy napernyő alatti árnyékos hely is.

Ha macskáját bent tartja, s az nem jár ki a szabadba, az is segít, ha éjszaka vagy kora reggel kinyitja az ablakokat, és jól kiszellőzteti a lakást. Napközben célszerű az ablakokat redőnnyel vagy függönnyel elsötétíteni. Ezáltal a szoba hőmérséklete még a nyári hőségben is kellemes marad Ön és kedvence számára egyaránt.

Lehűlés a hőségben egy pancsoló medencében

A cicák és a víz kapcsolata nem mindig a legfelhőtlenebb. Ez azonban a nyári hőhullámok idején gyorsan megváltozhat. Így azután nagy hőségben kínáljon macskájának többféle lehűlési lehetőséget:

A szabadban tartózkodó macskáknak például örömöt okozhat egy frissítő pancsoló medence vagy a kerti öntözőberendezés vízpermete. Ugyanakkor a benti cicának nagy hőségben hűsítő fürdőt vagy benedvesített törölközőt kínálhat
A lehűlés ízletes módját kínálják a jégkockák. Ezeket még érdekesebbé teheti macskája számára, ha valamilyen finomságot rejt a jégkocka közepébe.

Védje macskáját nyáron a parazitáktól!

A kullancsok és az atkák szeretik a nyarat és a magas hőmérsékletet. Ezért ebben az időszakban gyakrabban lehet velük találkozni a szabadban, a fűben és a fákon. Ezek a paraziták macskájára nézve is veszélyes fertőző betegségeket terjeszthetnek. Ezért nagyon fontos, hogy már tavasszal hatékonyan alkalmazzuk a paraziták elleni védelem eszköztárát, hogy megelőzzük a szabadban élő macskák élősködőktől való érintettségét.

A hatásspektrumtól és az időtartamtól függően különböző megoldási formák közül választhat:

Források:
https://flexikon.doccheck.com/de/Dermatitis_solaris

https://www.zooplus.hu/magazin/macska-magazin/macska-egeszseg-es-gondozas/macskaval-a-hosegben