Kutyabarát

Hogyan hűtsük kutyánkat a nagy forróságban

Kutya hűtés nyáron tippek

Hűvös „menedékhely” kialakítása

Az emberektől eltérően a kutyák csak a talppárnáikon keresztül tudnak izzadni. Azonban ez a felület nem elég ahhoz, hogy az egész test hőmérsékletét szabályozni tudja, így az ebek a felesleges hőt a lihegéssel adják le. Mindazonáltal ez sem elegendő nagy hőség esetén.
Emiatt négylábúink számára további más lehetőségeket kell biztosítani ahhoz, hogy meg tudják védeni magukat a napsugárzástól és elkerüljék a hőgutát: már az is nagy segítség, ha a kertben vagy a teraszon felállít egy napernyőt. Fák vagy bokrok árnyékában is jól tudnak hűsölni.

A sötét padlózatot, amit ér a napsugárzás, érdemes letakarni egy világos takaróval vagy egy régi törölközővel, hogy ne melegedjen fel. Ha mégis különösen felforrósodik, akkor be is nedvesítheti. A hűtőmatracok további lehetőségként szolgálnak hűvös fekhely biztosítására. Ezek általában géllel vagy vízzel vannak töltve és a fagyasztóban egyszerűen lehűthetők.

Ezenkívül az is jó ötlet, ha elhúzza a sötétítőfüggönyöket vagy leengedi a redőnyt a lakásban, így esélyt sem ad a melegnek. Éjszaka pedig éppen ellenkezőleg a nyitott ablakon és ajtón keresztül kiszoríthatja a meleg levegőt otthonából.

A kánikula a fagyizás ideje

Amikor tombol a hőség, mindenki örül egy hűsítő, finom fagyinak. Ez ugyanúgy vonatkozik a négylábúakra is! Egy finom kutyafagyival egy szempillantás alatt lehűtheti kedvencét. Ha saját kezűleg szeretné elkészíteni a finomságot, akkor csak néhány összetevőre van szüksége és pár órás hűtés után a fagyasztóban – pl. jégkockatartóban – már kész is a fagylalt. Ne szabjon határt a kreativitásnak! Itt talál kutyafagyi recept ötleteket!

A következőkben talál pár ötletet, hogyan készíthet olyan fagyit kutyusának, amit biztosan szeretni fog:

  • A fagyasztott natúr joghurt vagy túró a legtöbb kutyának nagyon ízlik.
  • Ízletes, szénhidrátszegény változat lehet a fagyasztott marha- vagy csirkehúslé.
  • Ha gyorsan kell cselekednie, akkor szokványos jégkockát is tehet túlhevült kutyusa ivóvizébe.
hűsölő kutya<

Soha ne hagyja ebét az autóban!

Az autók már alacsonyabb hőmérséklet esetén is rövid időn belül veszélyes fűtőkamrákká változnak. Sajnos még a kicsit leengedett ablakok sem biztosítanak elég hőcserét egy bizonyos hőmérséklet felett.
A túlhevülés és az életveszélyes hőguta kockázata különösen magas nyáron. Annak érdekében, hogy kutyáját megvédje a hőségtől, ajánlott bevásárlás vagy tankolás idejére inkább árnyékos otthonában hagynia háziállatát.

A vízivás fontossága a kutyák hűsítéséhez

A lihegés során több levegő nyomódik a nyálkahártyákra. Ennek során elpárolog a nedvesség, ami lehűti a kutyát. Minél többet liheg az eb, annál több nedvességet veszít a szervezetéből.
Ezért nagy hőség esetén a szokásosnál is fontosabb, hogy kutyája eleget igyon. Azért, hogy négylábúja elegendő friss vizet vegyen magához, bevetheti a következő trükköket:

  • Tegyen ki több itatótálat a lakásban vagy a házban.
  • Aktívan ösztönözze kutyáját ivásra úgy, hogy vizet ad neki vagy megmutatja az itatótálját.
  • Sok kutya szívesebben iszik kertből származó vizet vagy sózatlan húslét.
  • A folyó vagy csobogó víz egyes kutyákat több vízfelvételre ösztönöz. Ehhez vásárolhatspeciális itatókat és itatókutakat.

Nagy nedvességtartalmú eledel

Egy kutya napi vízszükséglete függ a testsúlyától, az aktivitásától és a tápjától. Így azok az ebek, akik száraztápot kapnak, több vizet igényelnek.

Azonban a vízigény egy részét már az eledellel is fedezni lehet. Ha állati lakótársa szívesen fogyaszt nedvestápot, kiegészítheti azzal a száraz eledelt vagy helyettesítheti is vele azt a nyári időszakban.

Aktív hűsítés kutyáknak: nedves szőr

A legegyszerűbb védekezési lehetőség a hőség ellen a fürdetés. Ha nincs otthona közelében tó vagy patak, akkor máshogy is benedvesítheti négylábúja bundáját.

A kutyák nagyon örülnek a saját kutyamedencének vagy legalább egy kis kádnak. Egy hozzáillő játék segítségével pluszban bátoríthatja kedvencét a fürdésre. Az automata öntözőrendszerek, gyeplocsolók és tömlők is kedveltek az ebek körében, ha játékról vagy hűsülésről van szó.

Mindazonáltal ügyeljen arra, hogy kutyusa ne tartózkodjon túl sokáig a vízben. Ha ugyanis túl sok vizet nyel le, akkor nő a vízmérgezés kialakulásának kockázata, melynek első jelei a nyugtalanság vagy a hányás.

kutya a medencében

Óvatosan a hólyaghuruttal

Fontos a hűsölés a meleg napokon, azonban nem szabad túlzásba vinni. A túlságosan hideg padló vagy fürdő ugyanis hólyaghuruthoz (cystitis) vezethet. Ennek jellemző tünetei a gyakori vizeletürítés (polyuria) vagy a vizelési fájdalom (stranguria).

Ezért mindig biztosítson kutyája számára lehetőséget, hogy egy törölközőn meg tudjon szárítkozni. Ezzel egyidejűleg a hűtőmatracok hőmérsékletét is ajánlott időnként ellenőrizni vagy egy törölközővel letakarni.

Válasszon megfelelő napszakot a sétához

A déli séta általában nem okoz örömet a kutyáknak nyáron. Az aszfalt nagyon felforrósodik és a nap égeti a vastag bundát.

Ezért tanácsos ebben az időszakban a hűvösebb reggeli vagy esti órákban megejteni a napi sétát. Továbbá ilyenkor többnyire rövidebb távok is elegendők, helyszínként különösen jó választás lehet az árnyékos erdő vagy park.

Le a bundával a kutyák hűsítéséhez?

Sok kutyafajtának igazán hosszú szőre van. Az emberek azt feltételezik, hogy a négylábúaknak könnyen melegük lesz a nagy bunda alatt. Vajon az enyhítést hozhat, ha a nyírógéphez nyúlunk?

Valójában a vastag szőrzet melegítő funkció mellett hűtő hatással is rendelkezik. A szőrben lévő nedvesség elpárolgása kellemesen hűsíti a vastag szőrzetű ebeket. Ezért nem ajánlott minden négylábúnál automatikusan levágni a bundát nyáron. Ez mindig az adott fajtától függ. Ha nem biztos a dolgában, akkor kérje állatorvos vagy kutyakozmetikus tanácsát ez ügyben.

Paraziták elleni védelem

Utolsó tippünk nem teljesen kötődik a hűsölés témaköréhez, azonban mindenképpen fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy nyáron ügyelni kell a parazitákra. A zöld fű és a magas hőmérséklet tökéletes feltételeket teremt a kullancsok és az atkák szaporodásának. Ha már tavasszal elkezdi a parazitamegelőzést, akkor megvédheti kutyusát veszélyes fertőző betegségektől vagy allergiás reakcióktól.

Hasznosak lehetnek például a piretroid tartalmú bolha- és kullancsirtó nyakörvek, a bőrre cseppenthető spot-on készítmények vagy a rágótabletták. Mindhárom termékcsoport tartalmaz parazita elleni szereket, melyek abban különbözhetnek egymástól, hogy mennyi ideig és milyen élősködők ellen nyújtanak védelmet.

Eredeti cikk