Kutya webáruház

Kutyahám méretek – A tökéletes illeszkedés kulcsa

Kisállat felszerelések - Kutyahám rendelés típusok

A kutyahám kiválasztása nem csupán divatos kiegészítőkről szól. A megfelelő méretű hám elengedhetetlen a kutya kényelme és biztonsága érdekében. A túl kicsi hám kényelmetlen súrolást és légzési nehézségeket okozhat, míg a túl nagy hám könnyen lecsúszhat, sőt, a kutya kiszabadulhat belőle.

Hogyan válasszunk megfelelő méretű kutyahámot?

A tökéletes illeszkedéshez két méretet kell figyelembe vennünk:

Mellkas kerület: Mérjük meg a kutya mellkasának kerületét a legvastagabb pontján, a lábak mögött. A mérést szorosan, de kényelmesen végezzük.
Nyak kerület: Bizonyos hámok esetén a nyak kerületét is meg kell mérni. Ezt a mérést a kutya nyakának tövénél, a fülek tövénél végezzük.
Mérettáblázatok:

A legtöbb kutyahám gyártó mérettáblázatot biztosít a termékeihez. Ezek a táblázatok a mellkas kerületét és a nyak kerületét összevetve segítenek kiválasztani a megfelelő méretet. Fontos megjegyezni, hogy ezek a táblázatok általános útmutatást nyújtanak, és a kutya egyéni méretei ettől eltérhetnek.

Tippek a megfelelő méret kiválasztásához:

Ha a kutya méretei két méret közé esnek, válasszuk a nagyobb méretet. Inkább legyen egy kicsit bővebb a hám, mintsem túl szűk.
Ha a kutya mellkasa szélesebb, mint a nyaka, válasszunk állítható hámot.
Próbáljuk fel a hámot a kutyára a vásárlás előtt. Győződjünk meg róla, hogy kényelmesen illeszkedik, és nem korlátozza a kutya mozgását.
Ha nem vagyunk biztosak a megfelelő méret kiválasztásában, kérjük ki egy állatorvos vagy tapasztalt kutyatenyésztő tanácsát.
Kutyahám típusok:

Számos különböző típusú kutyahám létezik, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A leggyakoribb típusok közé tartoznak:

H-hám: Ez a leggyakoribb típusú hám. A kutya nyaka és mellkasa körül halad. Kényelmes és könnyen feladható, de húzás esetén nyomást gyakorolhat a kutya nyakára.
Y-hám: Ez a hám a kutya mellkasán Y alakban halad. Kényelmesebb, mint a H-hám, és kevesebb nyomást gyakorol a nyakra.
Fejbe húzós hám: Ez a hám a kutya feje fölé húzódik. Könnyen feladható, de nem ideális olyan kutyák számára, akik hajlamosak húzni a pórázt.
Háti hám: Ez a hám a kutya hátán helyezkedik el. Ideális olyan kutyák számára, akiknek hátfájás vagy légzési problémái vannak.

A megfelelő méretű kutyahám kiválasztása fontos a kutya kényelme és biztonsága érdekében. A mellkas kerületét és a nyak kerületét megmérve, a mérettáblázatokat és a tippeket követve megtalálhatjuk a tökéletes illeszkedést. Ne feledjük, hogy számos különböző típusú kutyahám létezik, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Válasszunk a kutya egyéni igényeinek megfelelően.

Kisebb kutyákra egy körülbelül 29-36 cm-es mellkasméretű hámot ajánlunk, például a mopszokhoz is. Azonban a spániel-méretű kiskedvencekhez már a 36-45 cm-es lesz a megfelelő méret.

Egy 7 kilós kutya esetén már 40-53-as méret között érdemes nézelődni, míg  a nagyobb testű kutyákhoz, malamutokhoz, rottweilerekhez már 49-67-es mellkasméretű termékek között érdemes válogatni.

Íme egy mérettáblázat, amely segít eligazodni:

XS : 30-45 cm között

S : 40-55 cm között

M : 50-65 cm között

L : 60-80 cm között

A legtöbb kutyahámot kilogramm alapján találod meg, azonban nem szabad megspórolni a mérést sem, ugyanis a túl nagy hámból a kiskedvenc könnyedén ki tud bújni, a túl kicsi hám pedig elszoríthatja a keringését.

Kezdőlap » Hogyan válasszuk ki a legjobb kutyahámot?

Amennyiben egy alternatívát keresel a nyakörv helyett, kisebb kutyusod van, vagy a kutyád rakétaként húz téged magával, akkor a kutyahám egy zseniális megoldás. Persze nem mindegyik hám jó minden típusú kutyusra: meg kell találni azt a terméket, amely tökéletesen illeszkedik hozzátok.

A cikkben ehhez nyújtunk segítséget.

A kutya hámoknak két típusa van, az egyik a szügyhám.

A hámok típusai
Először is nézzük meg, hogy milyen típusú hámokkal találkozhatsz a boltok polcain, vagy épp a webshopokban. Nem lesz nehéz dolgod, ugyanis alapvetően kétféle hámot különböztethetünk meg:

nyak-váll hámot (vagy másnéven Y-hámot)
illetve szügyhámot.
Az Y-hám párhuzamos a gerincvonallal és egy nyaki heveder csatlakozik hozzá. .

A szügyhám a leginkább elterjedt hámtípus, húzásmentes hámként is találkozhatsz vele. Ennél a fajta hámnál a kutyus mellkasa szabadon van, ami szabad légzést tesz lehetővé. Nagyobb testű és mozgékonyabb kutyusokhoz ajánlott.

A kutyahám méretei

Fontos, hogy mekkora a kutyus
Kisebb kutyákra egy körülbelül 29-36 cm-es mellkasméretű hámot ajánlunk, például a mopszokhoz is. Azonban a spániel-méretű kiskedvencekhez már a 36-45 cm-es lesz a megfelelő méret.

Egy 7 kilós kutya esetén már 40-53-as méret között érdemes nézelődni, míg a nagyobb testű kutyákhoz, malamutokhoz, rottweilerekhez már 49-67-es mellkasméretű termékek között érdemes válogatni.

Íme egy mérettáblázat, amely segít eligazodni:

XS : 30-45 cm között

S : 40-55 cm között

M : 50-65 cm között

L : 60-80 cm között

A legtöbb kutyahámot kilogramm alapján találod meg, azonban nem szabad megspórolni a mérést sem, ugyanis a túl nagy hámból a kiskedvenc könnyedén ki tud bújni, a túl kicsi hám pedig elszoríthatja a keringését.

De hogyan és mit érdemes megmérned rajta a hámválasztás előtt?

Így mérd le a kutyádat, hogy a legjobb kutyahámot választhasd ki a számára
Miután elővetted a nagyi régi mérőszalagját a fiókból, az első lépés, hogy mérd meg a mellkasa legszélesebb részét. A legtöbb kutyánál ez a lapocka mögött lesz. Győződj meg róla, hogy a szalagot biztonságosan, de nem túl szorosan vagy túl lazán tekered a kutyus köré, így biztos lehetsz benne, hogy a mérés pontos lesz.

Ezt követően mérd meg a kutyus nyakának legvékonyabb részét.

Ha pedig teljesen tutira akarsz menni, akkor mérd meg a pontos súlyát is. Mivel kevés kutyus képes arra, hogy 2 másodpercnél tovább legyen egy helyen, ezért a legegyszerűbb, ha először megméred magad a mérlegen a kutyus nélkül, majd pedig a kutyával együtt. (Nyilván egy 40 kilós csöppségnél azért érdemes valamilyen más módszert használni.)

Ha megnézed, akkor a hámok csomagolásán vagy az online termékleírásokban látni fogsz egy mérettartományt, amely megfelel egy méretnek, például “kis méret 15 és 30 kiló közötti kutyáknak”.

Legyél tisztában azzal, hogy a kutyádnak a hám márkájától függően több különböző méret is is megfelelhet. Így egy kutyához, akinek az A márka terméke esetében a nagy méret illik, a B márkánál lehet, hogy extra nagy kell.

Hogyan válaszd ki a megfelelő hámot?

Hám esetén az is fontos, hogy milyen a kutyus habitusa
Na igen, a virgonc ebeket nem könnyű megfogni, épp ezért hozzájuk a húzásmentes hám illik a legjobban. Ez a hám ugyanis kissé megfeszül, amikor a kutyus húz – viszont az erőt a nyaka helyett az elülső “hónalja” alatt érzi.

Épp ezért érdemes figyelned arra, hogy a hám jól illeszkedjen a kedvencedre, hiszen ha túlságosan szoros, akkor kidörzsölheti és irritálhatja a kutya hónalját.

Amennyiben a kutyusod inkább a “nyugisabb fajta”, abban az esetben az Y-hámot érdemes beszerezned. Ilyenkor ugyanis a póráz ereje a kutya mellkasára és hátára vetül ki, így ideális többek között kistestű kutyák esetében is.

Könnyen kezelhető hámot válassz
Hidd el, amikor a kutyusod már 16-szor körbeugrálva vár téged, hogy sétáljatok, te pedig még mindig a gordiuszi csomóhoz hasonló hámot próbálod kibogozni, akkor felismered ennek a pontnak a fontosságát.

A szügyhámot könnyebb felhelyezni, ám figyelned kell arra, hogy a termék a nyakrésznél megfelelően párnázott legyen, nehogy elfojtsa a kutyust sétáltatás közben.

A kutya hámhoz szoktatása
Na igen, talán ez a legneuralgikusabb pont az egészben, ugyanis a kutyust trenírozni kell arra, hogy elviselje a hámot, és ne akarjon folyamatosan kibújni belőle.

Először csak tedd le elé a hámot, hadd ismerkedjen vele. Engedd, hogy megszaglássza, majd adj neki jutalomfalatokat.

Ezután vegyél elő egy övet, és tekerd nagyon lazán a kutyus köré azokhoz a részekhez, ahol a hám rásimul majd, hogy szokja az idegen test érzését. Adj neki jutalomfalatot minden

egyes mérés tekerés után.

Ezt követően a csat hangját kell, hogy megszokja. Csattogtasd az övcsatot, hogy ne ijedjen meg később a hangtól.

Ezután vedd a kezedbe a hámot, és a nyak nyílását hagyd szabadon.  Vegyél a kezedbe jutalomfalatot, hogy a kutyusod átdugja a fejét a hámon.

Egy kis kitartással már kezesbárányként hagyja majd, hogy hámban sétáltathasd.

 

Kisállat felszerelések

Kutyahám rendelés